Kandydoza – grzybica pochwy powodująca zapalenie

Stany zapalne pochwy to jedne z częściej występujących schorzeń u kobiet, wraz z nadżerką stanowiące czołówkę powodów, dla których panie udają się do gabinetów ginekologicznych. Wśród listy czynników, które wywołują zapalenie pochwy są zarówno bakterie, jak i drobne żyjątka nazywane rzęskami oraz drożdżaki. Wprawdzie nazwa drożdżycy jest powszechnie znana, ale częściej kojarzy się ją z infekcjami ust czy skóry niż z chorobami intymnymi, a w rzeczywistości wywołują ją drożdżaki tego samego gatunku znajdujące w pochwie idealne środowisko rozwoju. Dzięki łacińskiej nazwie candida schorzenie jest też nazywane kandydozą.

Jak powstaje drożdżyca?

Każda gospodyni domowa, która przynajmniej raz w życiu piekła drożdżowe ciasto, robiła kluski na parze, albo fermentujący napój na drożdżach wie, że te ostatnie doskonale rozwijają się w bardzo charakterystycznym otoczeniu. Drożdże to grzyby, a nawet te w lesie najszybciej pojawiają się po deszczu i ciepłych nasłonecznionych dniach, co stanowi potwierdzenie, że dla grzybów najlepszym środowiskiem jest to ciepłe i wilgotne. Właśnie z tego powodu upodobały sobie wnętrze ust oraz drogi rodne prowadząc do zapalenia pochwy. Zarówno w ustach, jak i w pochwie temperatura jest wyższa niż na zewnątrz, a mokre śluzowate środowisko doskonale sprzyja drożdżakom. Czasami można je też znaleźć w zagięciach łokci, pod kolanami czy w pachwinach, ale pojawiają się tam latem, kiedy jest gorąco a osoba zarażona ma tendencje do silnego pocenia się.

Warunki rozwoju, rozpoznawanie i leczenie

Oczywistym jest, że samo wilgotne środowisko nie jest wystarczające do zagnieżdżenia się drożdżaków. Gdyby tak było chorowałaby na kandydozę każda< kobieta. Na szczęście na straży dróg rodnych stoi armia dobrych bakterii z gatunku Lactobacillus, czyli pałeczek kwasu mlekowego, niezwykle cennych w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Bakterie mlekowe są też niezbędne w jelitach regulując ich prawidłową pracę i zapobiegając biegunkom. Zapalenie pochwy wywołane drożdżakami pojawia się wtedy, gdy te dobre szwadrony bakterii zostają przerzedzone na skutek różnych czynników tworząc podatne warunki do zagnieżdżania się drożdży.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)