Dla kogo wskazana jest dieta bezglutenowa?

Gluten jest stosunkowo silnym alergenem, mogącym powodować szereg niepożądanych objawów, szczególnie u osób cierpiących na choroby związane z nietolerancją glutenu. Do takich chorób należy m.in. celiakia, zespół jelita drażliwego i alergia na gluten. Wówczas warto wyeliminować ten alergen z diety, aby nie powodować zaostrzenia objawów. W obecnych czasach dieta bezglutenowa nie musi być nudna, monotonna, niesmaczna i droga. Bez większych problemów można kupować wysokiej jakości żywność bezglutenową, nie ustępującej smakiem tradycyjnym produktom zawierającym gluten (który ma znaczny wpływ na smak spożywanych przez nas produktów spożywczych.) Ciastka bezglutenowe, makarony, pieczywo, naleśniki – to wszystko możemy obecnie kupić w wersji bez glutenu, dzięki czemu nie musimy rezygnować ze swoich ulubionych potraw.

Bezglutenowe słodkości 

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Osoby nietolerujące glutenu mają nieco utrudnione zadanie, kiedy chcą zaspokoić swój głód na słodycze. Popularne ciasteczka, ciastka, wafelki i babeczki niestety nie wchodzą w grę, a nie zawsze ma się chęć na lody lub czekoladę. Na szczęście, w większości dużych marketów można obecnie znaleźć dział z bezglutenową żywnością. Na sklepowych półkach znajdziemy m.in ciastka bezglutenowe, różnego rodzaju ciasta, babeczki i inne słodycze. Istnieje również wiele sklepów z produktami spożywczymi nie zawierającymi glutenu, aby osoby, które są na niego uczulone, bez problemu mogły komponować swoją dietę. Więcej inspiracji znajduje się w artykule o bezglutenowych wypiekach dla dzieci.

W miejscach oferujących produkty bez glutenu, można znaleźć nie tylko gotową żywność, ale również składniki, z których można samemu upiec np. bezglutenowe ciastka. Oczywiście istnieje też wiele przepisów na różnego rodzaju słodycze, które nie zawierają mąki pszennej. Jeżeli lubimy gotować i piec, możemy z powodzeniem samodzielnie przygotować domowe słodkości, które idealnie sprawdzą się gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego.

Domowe bezglutenowe ciastka bardzo często zawierają po prostu mąkę lub płatki owsiane w wersji bezglutenowej. Dzięki temu ich przygotowanie wygląda identycznie, jak w przypadku tradycyjnych słodkości. Z powodzeniem można upiec ciastka owsiane, dodając do nich ulubione składniki, takie jak bakalie, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Bezglutenowe ciastka mogą występować w wielu wersjach. Tak naprawdę, każdy przepis na tradycyjne ciasteczka, można spróbować przerobić na bezglutenowy, zmieniając mąkę pszenną, na mąkę bezglutenową. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Related Posts